2016. május 8., vasárnap

Netikett, biztonság és cyberbűnözés


Netikettnek nevezzük az internethasználatára vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat. A netikett általában erkölcsi, etikai normákat és használati tanácsokat vegyesen tartalmaz, célja az elfogadó, barátságos légkör online kialakítása és megtartása. (Bakos, 2009)
A netikettet három részre oszthatjuk:
Egy-egynek kommunikáció: olyan online kommunikáció, amely során egy ember kommunikál a másikkal, ilyen például a levelezés a chatelés. Ezekre a dialógusokra általában,
az emberekkel való társalgás normál illemszabályai az érvényesek. Az online kommunikációban ez azonban azért különösen fontos, mert az interneten hiányzik többek között a metakommunikáció és a hangszín.(Hambridge, 1998) Egy-sokaknak kommunikáció: olyan online kommunikáció, amely során egy ember kommunikál egyszerre sok emberrel. Ebben az esetben is a levelezésre vonatkozó szabályok érvényesek. Különösen fontos betartani őket, hiszen itt egyszerre több emberrel kommunikálunk. (Hambridge, 1998)
 Információs szolgáltatások: Az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a webes hálózat néhány új szolgáltatás megjelenésével. Bár az információszerzés lehetősége robbanásszerűen terjed, a "Vevő védd magad" elvet mindig fontos szem előtt tartani. (Hambridge, 1998)
  
Mindig használjunk nehezen feltörhető jelszavakat, és ügyeljünk arra, hogy másoknak ne adjuk ki.
Figyeljünk arra, hogy kivel milyen személyes információt osztunk meg online. Mindig legyünk körültekintőek, és ne higgyünk el mindent, amit egy online megismert személy mond nekünk.


Cyberbűnözésnek hívjuk a számítógépek és számítógépes rendszerek segítségével, vagy számítógépek és hálózatok ellem elkövetett bűncselekményeket.
Már a számítógépek és az internet megjelenésével egy időben megjelent a cyberbűnözés.  Az internethasználók közül már mindenki találkozott valamely változatával. A legtöbbször apróbb vírusok formájában jelenik meg. Naponta több mint másfél millió felhasználó esik áldozatul.






A számítógépes bűncselekménynek két fajtáját különböztethetjük meg: számítógépes bűncselekményeket, amely alatt azon cselekményeket értjük, amelyek kifejezetten egy számítógépes rendszer vagy program, adatok ellen irányulnak.  A másik a jóval tágabb körű kategóriába a számítógéppel elkövetett bűncselekmények tartoznak, amelyek során valamilyen hagyományos büntetőjogi tényállást számítógép segítségével valósítanak meg. . (Mogyorósi, 2000)

Amikor csatlakozunk az internethez, a többi felhasználónak is megengedjük, hogy használják az eszközünket, ezért fontos hogy ügyeljünk a saját és gépeink védelmére. A cyberbűnözők támadhatnak közvetlenül, azaz betörhetnek a számítógépére az interneten keresztül, és ellophatják személyes adatainkat, vagy közvetve, a számítógépen való károkozást célzó kártevő szoftverek létrehozásával.
Adatbiztonság alatt a számítógépek és információs rendszerek alábbi célú alkalmazását értjük. Az adataink védelmében fontos hogy óvjuk az eszközünket a fizikai sérülésektől, és az operációsrendszerét. A legcélszerűbb manapság a védelem érdekében a különböző adatvédelmi programok használata. (Mobbs, 2002)

A különböző vírusoktól, hackertámadásoktól való védelem mellett természetesen elengedhetetlen a személyünk védelme is. Fontos hogy személyes adatainkat soha ne tegyük nyilvánossá, mert mások könnyen visszaélhetnek velük.
Kellő odafigyeléssel könnyen kikerülhetjük, megelőzhetjük az online eszközök használata által okozott kellemetlenségeket, és gondtalanul élvezhetjük az internet adta lehetőségeket.


irodalom:

Bakos Péter (2009): Netikett     http://slideplayer.hu/slide/1990443/
Sally Hambridge (1998): Netiquette Guidelines
Ethost: A cyberbűnözés jövője: http://xethost.hu/blog/2015/03/a-cyberbunozes-jovoje/
Paul Mobbs(2002):  A számítógép biztonságos használata- Association for Progressive Communications      http://www.zpok.hu/biztkomm/101.shtml
Polyák Gábor (2001): Biztonság az interneten, Médiakutató: http://www.mediakutato.hu/cikk/2001_03_osz/05_biztonsag_az_interneten




készítette: Borsos Rita, Manhertz Katalin

1 megjegyzés: