2016. május 17., kedd

Wiki szócikk - Decmann Hanna és Samu Fanni

A fogalomtérkép wikipédia oldalához új szócikk készítése.

Alkalmazása az oktatásban

A fogalomtérkép remekül alkalmazható tanulásszervező eszközként, hiszen elkészítése megkönnyíti az információk rendszerezését, szervezését, valamint elősegíti a tananyag hatékony feldolgozását is. Használható összefoglalás segítésére is, de a konstruktivizmusra alapozva, előzetes tudásfelmérésre is használható, majd a térkép elemei a tanulás folyamán kiegészülnek.
Feltételezések szerint a fogalomtérkép használatával a tanulók tudása biztosabbá, szervezettebbé válik. A tanulók fogalomtérképei illusztrálják a gondolkodásmódjukat és a rendszerben való gondolkodás fejlődését és hiányosságát. A tanagyaggal való foglalkozás során megtanul szelektálni a tanuló, csak a lényeges dolgokat emeli ki a megtanulandó anyagból. A fogalomtérkép használatával a tanórákat a fogalmak közötti összefüggések alapján építhetünk fel. A fogalomtérképezés a tanulók értelmező, szövegalkotó, szövegértő, rendszerező kompetenciáit fejleszti. A fogalomtérképet mindenki maga választhatja ki, hogy hogyan szeretné kivitelezni. Elkészíthető papíron, illetve erre a célra kialakított programok is rendelkezésünkre állnak már, ahol számos funkció segítségével tudjuk megvalósítani elképzeléseinket. Fontos, hogy megtalálja a tanuló a legfontosabb, központi fogalmat, tényt, vagy adatot, amely a fogalomtérképének központi elemét fogja képezni. Ebből ágaznak el a kisebb, hozzákapcsolódó részek és amennyiben ezek is kifejthetőek, még ezek is tovább bonthatóak kisebb alpontokra. A fogalomtérkép használata a vizuális tanulási stílusú és diszlexiás diákok számára a legcélszerűbb módszer, hiszen egyben átláthatják egy hálózatos rendszerben a megtanulandó anyagot. Azáltal, hogy saját maguk készítik el, egyszer már találkoznak az anyaggal amikor kiválogatják a releváns adatokat belőle, majd ezeket fogalomtérképbe rendezik, és végül az egészet egyben is látják elkészülte után.  

Forrás: 
Molnár Pál, Kárpáti Andrea (2009): Az együttműködő tanulás támogatása az oktatási informatika eszközeivel: MapIt vitatérkép. In: Új Pedagógiai Szemle. 2. sz.
Nádori Gergely (2014): Gondolattérkép, a csodaeszköz. In: Tanárblog
Dancsó Tünde (2007): A Sulinet Digitális Tudásbázis tananyagainak felhasználása az oktatásban. In: Új Pedagógiai Szemle. 57. évf. 9. sz.

Az oldalon történt változtatások akkor lesznek közzétéve, ha egy erre jogosult felhasználó jóváhagyta azokat, ezért képekben csatoljuk, hogy létrehoztuk a szócikket. (Felhasználónév: Dnnhnn)

Amint jóváhagyták ezen a linken érhető el: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fogalomt%C3%A9rk%C3%A9p







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése