2016. május 15., vasárnap

Wiki szócikk 


https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Blog&stable=0&redirect=no

Szerkesztett rész: 

Blogok az oktatásban
Online felületeken is megfigyelhető a tanár-diák kommunikáció. A folyamatos interakciót lehetővé tevő felületek például az online dokumentumok, közösségi oldalak és a blogok is (Molnár, 2014)
A blogok használata az oktatásban, tanulásban – blogtípusok (Ollé és mtsai, 2013):
·        Többszerzős, közösségi blogok: az osztálytermi munkát támogathatjuk, több témában is érdemes ilyen blogot indítani. A diákok megbeszélhetik a tananyagot, továbbgondolhatják az iskolában hallottakat, megoszthatják egymással a problémafelvetéseiket.
·        Személyes tanulási blog: a cél itt is hasonló, mint a közösségi blognál. A különbség abban mutatkozik, hogy ez esetben nincsenek társszerzők, és a későbbiekben szakmai portfólióvá alakulhat, ami mutatja az adott személy fejlődését.
Az önszabályozó tanulási képességeket támogatja és fejleszti a blogvezetés, segíti az önreflexiót, a célkitűzést, a metakogníciót illetve a tanulási tevékenységek tervezését is. Vannak olyan specifikus esetek, mikor a blogírást konkrétan az önszabályozó tanulási képességek fejlesztésére alkalmazzák. Ez még tovább fejleszthető, ha a szakmai blogot a diákok irányított kérdések mentén írnák. (Ollé és mtsai, 2013).


Azért szerkesztettünk már egy meglévő szócikket, mert nagyon kevés szakirodalmat találtunk a blogok témájában és már maga a szerkesztett szócikk is forrásként szolgált számunkra a munkánk során. 
Készítette: Kovács Kitti, Komjáthy Adrienn

Forrás:
  •   Molnár György (2014): Az új média digitális, időszerű, tartalmi kérdései. In: Oktatás-Informatika, 2. sz.
  • Ollé János, Papp-Danka Adrienn, Lévai Dóra, Tóth-Mózer Szilvia, Virányi Anita (2013): Oktatásinformatikai módszerek. Tanítás és tanulás az információs társadalomban. ELTE Eötvös kiadó, Budapest.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Kitti és Adri!
    Szerintem nagyon jól összeszedett cikk lett. Tömör, érthető és a szakirodalmi hivatkozásokkal hiteles is.

    VálaszTörlés